Een visje ?

In de zoo ontdekte ik een heel apart beestje : de slijkspringer (mudskipper). Ook al ziet hij er zo niet uit, toch is het een vis (baarsachtigen). Ze leven in ondiepe kustwateren in vele delen van de wereld, van Afrika tot Australie en ZO-Azie. Zwemmen kan deze vis wel maar doet dit niet vaak. Het lijkt alsof hij pootjes heeft, maar dat zijn de borstvinnen. Zo wandelt hij over modderige stranden op zoek naar voedsel. Om zijn prooi te vangen, kromt hij zijn flexibele ruggegraat en kan zo sprongen maken van een halve meter.

slijkspringer,mudskipper,zoo,Planckendael,vis,natuur,dieren

Foto 2 is ook een vis, eveneens een apart geval, zijn soortnaam ken ik jammer genoeg niet. Misschien is het daarom dat hij zo sip kijkt. Iemand visexpert ?

zoo,vis,natuur,dieren

Update : Het blijkt om een duivels visje te gaan, de zgn  lionfish of koraalduivel. Voor meer info lees bij commentaren de reactie van Karin, dan begrijp je ook meteen waarom die zo triest kijkt….

*

Ik ontdekte nog meer in het water ….. een scooter-vis ?

Dadizele,autoscooter

2 gedachten over “Een visje ?

  1. Tx Karin, je hebt gelijk, dit is inderdaad de zgn Lionfish of Koraalduivel. De vis heeft zich verspreid vanuit de wateren van Florida. Door orkaan Andrew zijn zes vissen ontsnapt uit een aquarium en zijn ze het Caraibische gebied binnengedrongen. Er werd opgeroepen om deze duiveltjes te vangen en uit te roeien. In de Caraibische zee heeft deze vis immers geen natuurlijke vijanden; ze eten tot wel 200 kleine visjes per dag en zorgen zo voor een ecologische ramp. Bovendien hebben ze giftige stekels en vallen ze duikers aan als ze zich bedreigd voelen. Door te koken stolt echter het gif en zouden deze duivelse visjes wel eetbaar zijn ; Misschien een nieuwe delicatesse !
    Groetje,

    Like

  2. Die eerste is een vreemde vis zeg. Het lijkt wel een kikkervisje. De tweede is prachtig, heel knap gemaakt zo door het glas. Ik ben geen visexpert, maar met even googlen kwam ik op een lionfish. Of dat goed is weet ik niet hoor.
    Die laatste is een mooie foto maar zo jammer voor de mooie natuur. Hoewel misschien willen de kikkers ook wel eens in de botsautootjes.

    Like

Reacties zijn gesloten.