Een visje ?

In de zoo ontdekte ik een heel apart beestje : de slijkspringer (mudskipper). Ook al ziet hij er zo niet uit, toch is het een vis (baarsachtigen). Ze leven in ondiepe kustwateren in vele delen van de wereld, van Afrika tot Australie en ZO-Azie. Zwemmen kan deze vis wel maar doet dit niet vaak. Het lijkt alsof hij pootjes heeft, maar dat zijn de borstvinnen. Zo wandelt hij over modderige stranden op zoek naar voedsel. Om zijn prooi te vangen, kromt hij zijn flexibele ruggegraat en kan zo sprongen maken van een halve meter.

slijkspringer,mudskipper,zoo,Planckendael,vis,natuur,dieren

Foto 2 is ook een vis, eveneens een apart geval, zijn soortnaam ken ik jammer genoeg niet. Misschien is het daarom dat hij zo sip kijkt. Iemand visexpert ?

zoo,vis,natuur,dieren

Update : Het blijkt om een duivels visje te gaan, de zgn  lionfish of koraalduivel. Voor meer info lees bij commentaren de reactie van Karin, dan begrijp je ook meteen waarom die zo triest kijkt….

*

Ik ontdekte nog meer in het water ….. een scooter-vis ?

Dadizele,autoscooter

28 gedachten over “Een visje ?

 1. Die eerste is een vreemde vis zeg. Het lijkt wel een kikkervisje. De tweede is prachtig, heel knap gemaakt zo door het glas. Ik ben geen visexpert, maar met even googlen kwam ik op een lionfish. Of dat goed is weet ik niet hoor.
  Die laatste is een mooie foto maar zo jammer voor de mooie natuur. Hoewel misschien willen de kikkers ook wel eens in de botsautootjes.

  Like

 2. De vissen zijn dik in orde, ’t licht bij de 2de vis is echt goed he. En geen reflecties van het aquariumglas… amai ni, dik ik orde. De botsauto in ’t water krijgt mijn topper prijs van de dag. Die is geweldig vind ik.

  Like

 3. Tx Karin, je hebt gelijk, dit is inderdaad de zgn Lionfish of Koraalduivel. De vis heeft zich verspreid vanuit de wateren van Florida. Door orkaan Andrew zijn zes vissen ontsnapt uit een aquarium en zijn ze het Caraibische gebied binnengedrongen. Er werd opgeroepen om deze duiveltjes te vangen en uit te roeien. In de Caraibische zee heeft deze vis immers geen natuurlijke vijanden; ze eten tot wel 200 kleine visjes per dag en zorgen zo voor een ecologische ramp. Bovendien hebben ze giftige stekels en vallen ze duikers aan als ze zich bedreigd voelen. Door te koken stolt echter het gif en zouden deze duivelse visjes wel eetbaar zijn ; Misschien een nieuwe delicatesse !
  Groetje,

  Like

 4. De eerste vind ik de minste, leuke foto om te zien maar houd de aandacht niet helemaal vast.
  De tweede blijf ik naar kijken heel erg mooi, lijkt net of de vis zo de foto uit komt zwemmen..
  Ja de laatste heel goed gezien, maar die vis ken ik niet..hahaha

  Like

 5. Dit beestje heb ik nooit eerder gezien, wat speciaal, leuk onderwerp en zoals gewend prachtig in beeld gebracht!
  Nog bedankt voor je bezoek aan mijn nieuwe blog en je opbouwende kritiek, dat waardeer ik zeer!
  Fijne dag!

  Like

 6. Mooie foto’s! Door het glas gemaakt? Dan zijn ze dubbel goed gelukt. En de laatste brengt wel heel mooi in beeld wat ook de mens in de natuur kan doen. Gemotoriseerd rondkijken. Jammer dat dat ding nog steeds in het water ligt.

  Like

 7. @Rian : de eerste 2 foto’s zijn genomen in de zoo in Antwerpen; De Koraalduivel zat inderdaad achter glas, nu zal ik zelden iets vanachter glas fotograferen maar af en toe doe je dat dan toch en soms valt t dan nog best mee ook. Dan de autoscooter, die ligt in een vijver in het verlaten pretpark Dadipark (Dadizele). Tx voor je reactie !

  Like

 8. @Willy Duvel : Ik hoop dan wel dat wanneer je hier op mijn blog m’n foto’s bekijkt, je blik niet veranderd in die van je naamgenoot, de Koraal’Duvel’ …
  Groetje,

  Like

 9. Je hebt weer een paar bijzondere beestjes weten te vangen.
  De foto van die koraalduvel vind ik geweldig met die fraaie, haarscherpe tekening.
  De laatste foto is ook een heerlijke vangst, maar ik mag toch hopen dat dit een grote zeldzaamheid blijft.

  Like

 10. Als kind droomde ik altijd van het hebben van een eigen botswagentje en bij jou drijven ze gewoon in de sloot. De (ik meen een slijkspringer) ziet er ook uit alsof hij denkt: het leven is geen lolletje. haha….

  Like

 11. Leuke beestjes bijzonder knap gefotografeerd, AmaZony! De laatste soort ken ik niet, maar ik weet wel dat die alles met de tournevis te maken heeft. 😉
  Groetje

  Like

 12. @Willy : ’n hele goeie Willy ! Wat je al niet leert via de blogs…. We geraken er nog…. weer een vissoort gedetermineerd, wat wil ne mens nog meer ? Tx !

  Like

 13. prachtige foto’s, onwezelijk mooi! bij de laatste was mijn eerste gedacht dat dit wel eens dadipark kon zijn….puur toeval, maar omdat ik weet dat het heel vervallen is (en zeggen dat we daar indertijd nog met onze dochter gaan spelen zijn!)

  Like

 14. Wow…wat mooi gefotografeerd. Die tweede vis, wat een aparte zeg.
  Dat je dan zomaar zo’n botsautooke in het water vind is wel grappig 😉
  Fijn weekend!

  Like

 15. Waw, mooie foto’s heb je daar kunnen maken!
  Hoop later dit jaar hetzelfde te kunnen doen ;-).
  Die slijkspringers kende ik nog uit het programma ‘het leven zoals het is – zoo’…

  Like

 16. alle drie mooi maar de laatste vind ik persoonlijk het beste,vooral kleur en compositie ;groetjes Wim

  Like

 17. Wow, die tweede heb je knap gedaan. Wij hebben het ook wel eens geprobeerd om vissen in het aquarium te fotograferen, maar dat valt absoluut niet mee. Wij hebben er nog nooit een mooi exemplaar aan overgehouden…;-)
  Groet, Monique

  Like

 18. Een raar ding dat eerste, maar de tweede foto toont een hele mooie vis…hoe triest die ook kijkt! Godja, en dat waterscooterke…ooit nieuw en heel veel gebruikt, nu versleten en achter gelaten ocharme.
  groetjes

  Like

 19. Die eerste vis kende ik niet!
  Die tweede heb je mooi vastgelegd voor een vis die sierlijk blijft bewegen
  en dit toch voor een donkere plaats!
  Die laatste doet me lachen want voor aanstaande zondag is er een roestfoto geplant in die aard!
  gr.
  P-TER

  Like

Reacties zijn gesloten.