Oeverlibel

Geruisloos vliegt de libel

vleugels, doorzichtig als ’n aquarel

libel1915ama.jpg

 

door de mens moeilijk te traceren

ze kan vliegen, stilhangen en keren …

insekten,libel,gewone oeverlibel,fotografie,macro,tussenring

Hen aanschouwen is een feest

’t is een fascinerend beest …

insekten,libel,gewone oeverlibel,fotografie,macro,tussenring

 

*

De gewone oeverlibel 

(met kitlens 18-105 + tussenring 20mm)

*

35 gedachten over “Oeverlibel

 1. fascinerende insecten zijn het. Voor bovenstaande foto’s niets dan lof Amazony. Foto 3 is mijn favoriet, ’t is net ballet, een zwierige beweging. Heel goe bezig !

  Like

 2. Lekker bezig Amazony, en bij ons zeggen ze vaak ” never change a winning team”
  Ikzelf heb ook vaak geexperimenteerd met allerlei toestanden en onder , boven , tussen en voorzetlenzen.
  Momenteel gebruik ik enkel nog een macrolens met tussenring ( zwaar verslaafd aan macro ) voor 95% van mijn foto’s, maar met jouw beperkte kosten vind ik je resultaten ronduit schitterend.
  Vooral het aspect “natuurlijke…” komt in al je foto’s tot uiting en ook daar gaat mijn voorkeur naar uit. Als macroliefhebber kom ik wel vaker mensen tegen die dingen in scene zetten, beestjes verdoven, vastplakken , tot in hun fotostudio deporteren ( vies woord maar kan er geen ander voor vinden ) om de “perfecte” foto te kunnen plaatsen. Maar een diertje in z’n habitat oogt heeft hier toch nog een streepje voor hoor, en daar slaag jij keer op keer weer in.
  Opvallend is jouw steeds weer knappe zachte achtergronden, dus het werken met scherptediepte heb je goed onder de knie.

  Like

 3. @Henk :
  Iedereen zoekt en koopt volgens eigen behoefte en goedvinden lenzen en accessoires… Ik voel me goed met die tussenringen, het laat me ‘proeven’ van macro en dat volstaat voorlopig voor mij. Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden en dingen die ik wil fotograferen, vandaar nu nog geen investering in een macrolens. Ik werk er trouwens niet graag mee… Zo heeft eenieder zijn voorkeur uiteraard. Ik fotografeer op een vrij eenvoudige manier, een zo licht mogelijke lens, uit losse hand én in de vrije natuur… net dat ongekunstelde, natuurlijke maakt het leuk voor mij. Van foto 1 had ik evt een uitsnede van de kop kunnen maken (jaja toch wel scherp genoeg) , dat is kwestie van smaak… Ik betwijfel ten sterkste of ik betere resultaten zou behalen met een voorzetlens. Op een kitlens welteverstaan én in dezelfde omstandigheden… Een macrolens is natuurlijk iets heel anders, … weet je… persoonlijk plaats ik deze foto’s ook niet onder de noemer ‘macro’ maar ik bestempel het als ‘natuur’fotografie. Toch bedankt voor deze reactie Henk, getuigt van een kritische geest , daar hou ik wel van !

  Like

 4. Bij foto 1 mis ik toch een stuk lijf Erna. Je kan natuurlijk in detail treden op z’n insekt, in zo’n geval zou ik een uitsnede maken op de kop hoewel ik betwijfel of je zo close kan komen met gebruik van tussenring op een kitlens. Hoewel je bij foto 2 net met een vleugel tegen het kader aanzit vindt ik deze erg mooi met een prima verloop van scherpte.
  Gezien de manier waarop je dit doet vindt ik het overigens absoluut niet slecht. Wel eens geinformeerd naar de mogelelijkheden van een macro voorzetlens ? Raynox is zo’n merk dat veel mogelijkheden bied. Het gebruik van zo’n lensje weet de eigenschappen en mogelijkheden van een echt macro objectief behoorlijk te benaderen, en voor het geld hoef je dat niet te laten want ze kosten een fractie van een echt macro objectief.

  Like

 5. prachtige macro foto’s vaan deze insecten, ik loop ook al lang met de gedachte om eens zo”n tussen ring set te kopen, (heb wel een macro lens) maar de mogelijkheden worden er wel groter mee.

  Like

 6. prachtig mooi … mij lukt zo iets niet, maar ja ik heb ook maar zo’n heel klein doodgewoon foto toestelletje
  weet je , de eerste foto, het hoofdje van de libelle lijkt een beetje op een ruimtemannetje

  Like

 7. Ik raak hier niet uitgekeken, AmaZony! Schitterend hoe je met die macro’s de natuur in detail kan tonen. Ik vraag me af hoe je die beestjes doet blijven zitten? Bij mij vliegen of kruipen die meteen weg. Ik heb wel een licht vermoeden. 😉
  Groetje

  Like

 8. Je gaat echt met sprongen vooruit met de macro’s, ook deze zijn weer heel erg mooi, de compo’s zijn heel goed..netjes hoor..
  Je gaat Guy achterna..

  Like

 9. Oh kijk eens aan jij bent ook al zo lekker met libellen bezig. Vanmorgen zelf ook een libellentour mogen maken en met leuk werk thuisgekomen. Maar dit zijn zonder meer zalige plaatjes die het helemaal goed doen en je dag een gouden randje geven dacht ik…

  Like

 10. Heel mooi Heel ……………………………kunstig !’K denk dat jij zelfs klassefoto’s kan maken …euh enkel met je tussenring!! (grapje) Grts

  Like

 11. Knap gedaan hoor! De eerste is voor mij het meest geslaagd. Maar de andere twee zijn ook erg goed. Libelles zijn niet makkelijk te fotograferen.
  Fijn weekend!

  Like

 12. Dag Erna!Mooi gedaan!
  Ja, het is prachtig als ge ze ziet vliegen!
  Mooi soms met een blauwe schijn op de vleugels!
  De natuur is prachtig en zeker als ge het dan nog zo goed kunt weergeven!
  Wens je een fijne vrijdag,
  Lieve groetjes annemarieke, x

  Like

 13. Oops ben niet zo’n foto-technische prater maar zal proberen… Net als een converter plaats je een tussenring ook tussen je camera en je lens. Een converter bevat een lenzensysteem, dat de brandpuntsafstand van een objectief verlengt met een bepaalde factor. Ja ? Dat wist je al he … Wel, een tussenring daarentegen bevat géén lens, het vergroot alleen de afstand tussen lens en sensor. T is een speciaal macro-accessoire waarmee je dichter bij je onderwerp kan komen. Met m’n kitlens moest ik m’n foto’s teveel croppen, met uiteraard kwaliteitsverlies… Nu ik met die tussenringen werk, is mijn crop-probleem opgelost; Is natuurlijk niet te vergelijken met een macrolens, maar op deze manier kan ik zonder grote investering toch es ‘proeven’ van macro-fotografie he… Mercikes voor je compliment !

  Like

 14. Knappe foto’s weer, en je weet ze weer mooi aaneen te rijgen met welgekozen woorden.
  ‘k Weet niet precies waarom, maar ik heb een lichte voorkeur voor de tweede foto.

  Like

 15. euhm, misschien een stomme vraag, maar wat doet zo’n tussenring precies? ik ken zoiets niet. enkel een konverter (1.4x, 1.5x, … ) ken ik. Help wanted 🙂 In ieder geval zijn die foto’s erg mooi gelukt, proficiat!!
  greetz Nick

  Like

Reacties zijn gesloten.