‘omgevingskunstenaar’ (?)

Onlangs kwam ik in een artikel een ‘omgevingskunstenaar’ tegen. Wist niet met wie of wat ik hier te maken had (?)

Mr Google snelde ter hulp en brak het ijs :

– Mag ik je voorstellen aan Mr omgevingskunstenaar, hij werkt met kleuren, patronen en structuren in de   natuur. Door natuurelementen zodanig te ordenen, te accentueren en opnieuw vorm te geven, maakt hij de natuur tot kunst in z’n schilderijen. Het is een kunstvorm die de scheiding tussen natuur en kunst probeert op te heffen. Zijn doel is : de kijker aan het denken zetten…

– En dit is Erna ~ AmaZony… Ze vond inspiratie in deze kunstvorm en het motiveerde haar om deze toe te passen in haar fotografie, of althans ze deed een poging tot…

Mr Google’s vraag is nu : zet dit je aan het denken ?

1-2-takken6725ama.jpg

foto 1 = weerspiegeling bomen in vijver

elfenbankjes,natuur,kunst,omgevingskunstenaar,abstract,fotografie,water,weerspiegeling,detail

 foto 2 = steentjes in een rivier, bedekt met mos      

elfenbankjes,natuur,kunst,omgevingskunstenaar,abstract,fotografie,water,weerspiegeling,detail

 foto 3 = hek, vlechtwerk van takken    

elfenbankjes,natuur,kunst,omgevingskunstenaar,abstract,fotografie,water,weerspiegeling,detail

 foto 4 = paddestoelen – elfenbankjes

~~~~~~~~~~~~~~~~

 Mijn abstracte gedachten : Kunst of kitch ? 

of iets daar tussenin ? 😉

~~~~~~~~~~~~~~

23 gedachten over “‘omgevingskunstenaar’ (?)

 1. Ik vind het erg moeilijk om hier ja of nee tegen te zeggen, als fotograaf is een ieder wel een beetje omgevingskunstenaar door zijn objecten te kunnen isoleren van de rest. Als je me vraagt of een fotograaf een kunstenaar kan zijn zeg ik wel ja…

  Like

 2. …een dialoog over kunst in dit korte bestek heeft geen enkele zin, de meningen daarover lopen nogal uit mekaar dat is geweten…Uw logjes zijn wat fotografie betreft technisch zeer sterk en de verhaaltjes daarrond stel ik op prijs…sta me toe alleen over foto twee iets te zeggen…een kleurige vlakte die in geen enkel geval verveeld…zoiets opmerken en perfecte foto van maken getuigd van kunstgevoel en kunde…op welke manier hij ook tot stand is gekomen, het is voor mij een kunstwerkje…groetjes van rené.

  Like

 3. Het is idd een moeilijke vraag, vind ik zelf ook… Denk dat iedereen er een verschillend, eigen, doch gepast antwoord op heeft. Ten eerste wat is kunst ? Het is een zo ruim begrip dat door iedereen anders ingevuld en aangevoeld wordt. Maar waar het me eigenlijk om te doen is, is de benaming ‘omgevingskunstenaar’ ;Alles wordt tegenwoordig in zoveel (teveel) verschillende hokjes ingedeeld, benoemd… het ene overlapt het andere… Men tovert met nieuwe woorden en benamingen, maar zijn ze nodig ? Zijn ze nieuw ? Zijn ze duidelijk ? daarop is m’n antwoord ‘nee’…
  … what’s in a name ?

  Like

 4. Voor mij mag het kunst geheten worden, AmaZony! Je prachtige fotografie is meer evidentie dan uitgangspositie en je slaagt er naar mijn gevoel knap in om met eigenlijk herkenbare abstracties meteen allerlei persoonlijke interpretaties, zeg maar inspiratie, op te wekken. Boeiend en origineel!
  Groetje

  Like

 5. De steentjes in het water prikkelen mijn fantasie het meest. Er zijn niet enkel de steentje en het mos, maar ook een heleboel kleine details die om aandacht vragen en dan is er nog die grote schildpad!

  Like

 6. prachtige compilatie, de foto met weerspiegeling bomen lijkt op de zwart/wit versie die ik bij joke zag…mijn eerste gedachte bij de steentjes in het water was een luchtfoto van een landschap. Denken kun je niet echt volledig stopzetten, zelfs tijdens meditatiemomenten is ons brein toch actief en vermengt zich met flarden aan gedachten. fijn weekend

  Like

 7. Kunst is zo’n vaag begrip dat het niet relevant is om hier een afgelijnde mening te geven. Zoveel mensen, zoveel meningen.
  Wat wel belangrijk is (vind ik persoonlijk), is het buikgevoel dat je zelf ervaart als je dingen observeert, zaken die je treffen, die je iets doen vanbinnen… dat je met dat gevoel eerlijke fotografie maakt. “Kunst fotografie”, is niet alleen techniek, ook gevoel en je persoonlijke beleving speelt een grote rol daarin.
  Wat je fotoreeks betreft, vind ik vele aspecten terug die het woordje kitch uitsluiten. Of het nu kunst is… daar oordeel ik niet over. Je werk is mooi, je thema doet me iets … je weekt emoties los, en daar gaat het over in de fotografie, in de kunst. Groetjes, Dirk

  Like

 8. Prachtig Erna, de inspiratie die je hebt
  gevonden in de natuur. Je foto’s
  zijn ook ware kunstwerken geworden. Ik vind
  het bijzonder mooi…..!!! Voor mij is het kunst!
  Fijn weekend.
  gr.
  Ton

  Like

 9. Ik weet eerlijk gezegd niet of het kunst is. Ik weet ook niet of er wel een echte definietie bestaat voor “Kunst”
  Ik zie wel dat je dingen opmerkt waar veel anderen onbewust aan voorbijlopen. Wie veel bezig is met fotografie kijkt met andere ogen de wereld in, zoals je met deze abstracten laat zien.

  Like

 10. Wikipedia kent vele definities (het moet niet altijd google zijn). De definitie die mij hier het meest aanspreekt is ‘Gezien vanuit de waarnemer is kunst een schepping die bij de waarnemer een gevoel of verbeelding oproept, met als doel het voortbrengen van een origineel, zintuiglijk waarneembare (of anderszins voorstelbaar) uiting of product met een bepaalde gevoelswaarde of voorstelling. enz enz enz.’
  Dus aan ons om er iets in te zien, te voelen enz. Misschien kan de kunstenaar door de juiste tittel de toeschouwer wel op weg zetten?
  Foto 1 – hoewel misschien een beetje bewerkt? – doet me onmiddellijk denken aan Van Gogh en zijn olijfbomen – de sfeer en de lijnen, ik zal wel de enige zijn, is mi ook de mooiste en de moeilijkste, terwijl foto 2 me aan Schotland, Wales en Ierland doet denken maar dan de ‘Atlantis’ versie ervan. Met twee volgende heb ik het iets moeilijker: foto 3 integratie, samenwerken ?en foto 4 Black and white live together in perfect harmony (MJ en P McC)?

  Like

 11. Mercie’kes voor deze uiteenzetting en interpretatie Luc – Ik heb bewust geen titels aan de foto’s toegevoegd… M’n vraag of deze foto’s je aan het denken zetten is hiermee wel meteen beantwoord, heel fijn om lezen !

  Like

 12. Voor mij persoonlijk staan ze allemaal op zich. Of de foto’s kunst zijn? Het is een kunst het te zien en het vast te leggen. Las hier ergens boven al een gepaste reactie hierover. Velen lopen eraan voorbij, maar de enkelingen die het ZIEN, weten waarmee ze bezig zijn.
  Een favoriet kan ik er niet uithalen, omdat ze me allemaal een beetje aan het denken brengen. Ik blijf ernaar kijken, en daardoor alleen al zeer geslaagd.
  Je bent blijkbaar van vele markten thuis

  Like

 13. kitch is het zeker niet, dat woord heeft een andere betekenis die eigenlijk aan commercie gelinkt ..
  je hebt hebt het wel kunstig gemaakt, maar wat “kunst” is zal iedereen anders invullen..
  mijn voorkeur gaat hier wel naar de 2de foto
  prettige dag…

  Like

Reacties zijn gesloten.