Daedalus

Ik wou dat ik kon vliegen. Vliegen van de winter naar de zomer. Naar een plek waar ik wil zijn, waar niemand mij klein krijgt. Vrij zijn. Alleen een vogel of vlinder weet wat ik bedoel. Ver weg hier vandaan. En dat ik elk dier kon verstaan.

De mens heeft altijd willen vliegen. Een droom zo oud als de mensheid. De bekendste en schoonste van alle Griekse legenden is die van Daedalus en zijn zoon Icarus.

Dit beeldhouwwerk “Daedalus”, van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj ,staat in Pompeii, bij de ingang van de oude stad, die werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus.

1pompei0081ama

 

 

2pompei0085ama

 

 

3pompei0076ama

 

Daedalus werd samen met zijn zoon Icarus gevangen gehouden op het eiland Kreta door de wrede koning Minos. Gedreven door zijn verlangen naar vrijheid bouwde Daedalus twee paar vogelvleugels op menselijke maat. Eén voor hem en één voor Icarus. Hij maakte een raamwerk van buigzaam riet en plakte het met bijenwas vol met vogelveren. Met leren riemen gespte hij de vleugels aan hun schouders. Samen gingen ze op een hoge rots boven zee staan en stortten zich omlaag… Daar vloog hij als een reusachtige vlinder boven de zee. Maar de jonge Icarus werd overmoedig. Hij steeg en steeg, hoger en hoger, voelde zich sterk en machtig. Hij merkte niet dat de bijenwas door de zonnehitte smolt. De slagpennen kwamen los. Toen Daedalus omkeek was het al te laat… . Alleen een stel gebroken vleugels dreef op zee. Sindsdien draagt die zee de naam Icarische Zee.

 

4pompei0074ama

 

 

5pompei0068ama

 

11 gedachten over “Daedalus

  1. Ik hou van die grote, rijke, drama’s uit de fantasierijke Griekse mythologie.
    Het verweerde patiné op het bronzen beeld spreekt boekdelen.
    De enorme wolkenpartijen, het frisse groen én het rode bloemencontrast geven je foto’s nog iets extra. ’t is weer genieten hier :mrgreen:

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoewel Mitoraj in 2014 stierf, was de tentoonstelling al gepland en koos de beeldhouwer 30 werken die werden geïnstalleerd te midden van de historische ruïnes. Alleen dit beeldhouwwerk van Daedalus blijft permanent in Pompeii als een geschenk aan Italië. Tis idd een heel mooi plaatsje mét prachtig uitzicht An ! Dankjewel !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s